Första advent

Hejsan!

Jag satt och tittade i min kalender för att se vilka läxor jag måste ha gjorda till imorgon, och såg att det ju är första advent idag!! Jag har varit så upptagen med allt frankeriandet att jag helt har tappat bort mig i tiden. Det är mindre än en månad kvar till jul! Hoppas ni har det riktigt julfint och mysigt hemma överallt. Jag tycker det är lite jobbigt idag, och längtar hem till allt julpysslandet. Här i huset finns det inte ett enda tecken på att det är jul snart... De firar tydligen inte advent här, men jag tyckte det var lite konstigt, för det är ju en kristen tradition. Hm.

De har dock börjat att sätta upp alla juldekorationer i stan. Det är tydligen väldigt fint där under julen, eftersom många parisare kommer hit och firar jul och stan måste kompensera för att stränderna inte går att använda då, så de gör det urtjusigt inne i stan istället.

För att ändå få någon liiiten julkänsla har jag ägnat tiden då jag egentligen ska sitta och plugga och fixa julklappar till värdfamiljen till att göra mig en egen lite julstjärna. För att matcha mitt för övrigt blåa rum (och för att jag inte har någon annan färg på nagellack) så blidde den turkos, men med silverglitter runt kanterna!




God Jul i förskott!

Nu händer det grejer hela tiden vetni!

Hejsan!

Jag är lat och trött och har inte skrivit på länge, men det blir så när det händer mycket. Men här kommer iallafall en uppdatering!

 

På fredagen för två veckor sen var jag ledig hela dagen, för det var någon sorts helgdag. Så på eftermiddagen åkte jag, Claudine och Marie *trumvirvel*

HIT!

Det var inte den smartaste idén att åka dit när ungefär hela landet var ledigt... Kön dit gick ända ut på motorvägen, så vi parkerade en bit ifrån och gick istället.

 

Min IKEApepp var väldigt stor och det var underbart att läsa på alla skyltar (tyvärr var bara namnen på svenska, inte texterna) och känna mig nästan som hemma med massor av möbler som jag känner igen! Tyvärr var det för mycket folk för att kunna visa dem riktiga svenska köttbullar! Jag får helt enkelt ta och göra några här istället.

Billy!

 

Så det var en liten utflykt till IKEA vid Caen, som ni antagligen har förstått nu.

Jag införskaffade den här!

 

Och de här!

 

När vi åkte därifrån var kön mindre, men fortfarande väääldigt mycket folk.

 

Sen någon dag efter åkte jag, Thierry och Marie ner till stället där vi rider och kollade på lite hopptävligar. Det var trevligt, men jag var livrädd för att de stora, urspattiga hästarna skulle gå omkull eller hoppa åt helt fel håll eller bryta benen. Jag är nog van vid svenska ryttare, de franska hästarna/ryttarna är något mer våldsamma. Men det var trevligt, såg en liten glimt av dressyr-delen också vilket var mer min stil, men det uppskattades inte riktigt av de andra.

 

Sen hände det inte så mycket efter det, förutom läxorläxorläxor och franskafranskafranska. Och så hade jag ”Bac blanc” i franska och naturkunskap, vilket är ett stort prov för att förbereda oss inför den riktiga jättefeta baccen som är i slutet av det här eller nästa år. Som tur är ska jag inte göra dem, men jag gjorde ändå de här eftersom det egentligen bara är ett prov för att se om jag har fattat något.

 

Jag är supernöjd med mitt resultat på fysik-delen av naturprovet, 11! Det är ungefär G/G+ tror jag, och tydligen mycket bättre än många andra som gjorde provet!! Sen att resultatet på biologi-delen av det provet var så dåligt att läraren inte ens gav mig ett betyg behöver ju inte nämnas så högt...

 

Franskan var inte ett dugg rolig. Läraren var jättesnäll och fixade ett annat prov till mig, vilket bestod av en text (som jag tyckte var väldigt svår) och massor av frågor till. Hon gav mig en lärobok så att jag kunde kolla upp hur jag skulle skriva saker samt ett engelskt-franskt lexikon. Tyvärr gick det inte så bra ändå, jag spenderade ungefär 1 och en halv timme åt att försöka förstå texten ordentligt och slå upp allt, sen resterande 2 och en halv timme (vi satt alltså totalt och skrev i 4 timmar!) med att försöka förstå frågorna och skriva någotsånär förståeligt. Jag hann bara göra hälften av frågorna, och jag tror inte svaren var sådär jättebra. Men jag hoppas hon förstår att jag gjorde mitt bästa ändå!

 

 

Så, efter att ha gjort de stora proven och chillat runt som vanligt i skolan resten av veckan, kom helgen som nog var den jobbigaste helgen nånsin sen jag kom hit. Det var supertrevligt och så, men superjobbigt.

 

Det började med en middag i Blonville hos Thierrys syster + familj, för kusinen Eva fyllde 9 år. Vi åt mycket och pratade och det var väldigt trevligt. All mat var väldigt god, men i stora kvantiteter. Kom hem vid midnatt, så det var ju inte så farligt.

 

Dagen efter var det Claudines födelsedag. Här sjunger de inte eller har tårta eller något sånt på morgonen, vilket är lite synd tycker jag. Som en födelsedagspresent åt vi lunch på en restaurang/spa i närheten av Honfleur, bara 10 minuter hemifrån. Det var det absolut godaste jag ätit på väldigt länge! Jag ska beskriva för er så ni verkligen förstår hur gott det var:

 

Först började vi med att sitta i en salong där vi fick beställa in dricka och dit de kom med en bricka full med aperetifer. Jag drack en grapefrukt juice som var god. Det var totalt 5 olika småsaker; ostron (som jag inte åt), pyttesmå brödbitar med räkor i, varm pumpakräm blandad med crème fraiche, en liten klick tomatröra i en större klick gräddfil med örter av något slag samt en supergod laxröra på bröd som jag misstänker var polarkaka! Allt var serverat  i väldigt små kvantiteter så att det precis var en munsbit.

 

Efter att ha njutit av dem och beställt huvudrätten gick vi och satte oss vid vårt bord. Där blev vi först severarde en liten bit råbiff som faktiskt var väldigt god, men stark eftersom den var kryddad med tabasco.

Sen serverades förrätten. Å så god den var; pilgrimsmusslor inlindade i bacon i en supergod sås, med morotskräm och chèvrekräm vid sidan. Yum!

Sen. Sen vetni, så serverades huvudrätten. Å, det vattnas i munnen när jag tänker på hur god den var. Det var tre fina bitar kött från något vilt djur (oklart vilket) på en bädd av smörstekta kantareller, någon annan svamp, morots- och palsternackestavar och tryfflar . Det låg i en liten pepparsås med vin i, och brevid låg den en klick morotspuré samt ångkokt broccoli.

Vem dreglar inte över det lixom?

 

I pausen mellan huvudrätten och efterrätten blev vi serverade en sorbet av mynta och någon likör i (fast den var ingen alkohol i). Förvånandvärt god var den.

Jag började tyvärr bli lite för mätt för att kunna njuta av efterrätten ordentligt, men den var god ändå. Det var en fondant au chocolat som var perfekt länge bakad i ugnen, så att det rann ut choklad när jag öppnade den, och brevid den var det en té-sorbet som var väldigt god, tillsammans med en marmelad som jag tror var gjord på grapefrukt som var lite i suraste laget, men jag tyckte den var himlans god ändå!

Och det var den lunchen, som var YOTTAGOD!!

 

Sen spelade jag och Marie ett parti schack medan vi väntade på Thierry som hade gått tidigare från maten för att hinna med spaet. Jag vann!

Jag var redan ganska trött och höll mig mätt ända till sent på kvällen, men som om inte det här var nog så skulle vi till en liten förort till Caen på kvällen för att fira två släktingar som fyllde 18 och 50!

 

Så det var bara att svida om och hoppa in i bilen för att åka i en timme till festlokalen. Det var MASSOR av folk där, och jag kände ingen, men släktingarna var trevliga och förklarade alla släktförhållanderna för mig, men det var inte många jag kom ihåg. Men alla var kusiner med varandra på ett eller annat sätt verkade det som. Det var jättetrevligt med många trevliga människor och mycket fransk popmusik som inte var så bra. Maten var ingen höjdare, men det gjorde ju inget för mig. Det hände egentligen inte så mycket mer än mat, presentöppning och allmän dans, men vi kom ändå inte därifrån förrän halv 4! Jag somnade efter 2 minuter i bilen, vaknade när vi kom tillbaka, släpade mig in och uppför trappen och somnade som en stock. Sen sov jag till halv 12 då jag kände att jag var tvungen att släpa mig upp för att skriva klart mitt engelskaarbete som skulle lämnas in på måndagen, och eftersom det var ett grupparbete var jag tvungen att samordna mig med min polare också. Och eftersom det var på engelska kände jag att jag skulle ta lite större ansvar för texten och satt och rättade de texter som var lite oklara. Så jag satt och skrev till 10 på kvällen med två pauser för mat. Och det var den helgen!

 

 

Är ni nöjda med uppdatering nu? Det blev lite mycket, för jag har haft för mig ganska mycket! Tyvärr inte så mycket bilder heller. Men hoppas ni är nöjda ändå!

 

Om några dagar ska jag skriva vad jag gjorde den här helgen som kommer, men jag tror att ni har fått nog av uppdatering från mig nu.

Nu -> Koh-Lanta!


PARIS is the place to be, del 2, the sequel

Hej!

Jag har inte orkat skriva någonting på några dagar, och jag vet att ni bara har suttit och väntat och väntat på nästa del om mina spännande äventyr i Paris. Så här kommer den!


Tisdag eftermiddag fortsätter:



Det här är alltså Sorbonne, som jag hört talas om så mycket. Men tydligen är det inte som jag tidigare har trott det tjusigaste stället att gå på enligt en av värdsystrarna, utan det finns mycket finare skolor runt om i Frankriket som man kan gå på för att bli det man blir på här. Spännande!



Jag tycker att den påminner om Universitetet-tunnelbanestationen med all text sådär!



Panthéon, ett ställe där många viktiga människor är begravda.



En "crumble" - en av de tre (!) olika sorters kakorna vi gjorde på onsdag eftermiddag. Frusna hallon och äppelbitar i botten, med en superenkel variant av smuldeg som man knappt rör ihop, häller över frukten, och skjuts in i ugnen. Väldigt god blev den!




Kakbak nummer 2: En deg med mandelspån och citronskal och bakpulver bland annat! Och det roligaste var att man bakar ut dem som pepparkakor! Så då infann sig julkänslan lite i slutet av oktober!



Jag måste ju hävda min svenskhet!



Före



Efter!



Och sist men inte minst, den tredje kakan. Den var en ganska "vanlig" kaka, med smör, mjöl och socker men också med vispad äggvita i, så den blev lite extra fluffig. Den fick vi till frukost! Och den var supergod med aprikosmarmelad!



Jag tog inte så många bilder under den tredje shoppingrundan med värdpappan, men det hät huset såg spännande ut, så det fick bli fotograferat.



Något tjusigt torn vid Rue de Rivoli



Och så bar det av hemåt! Från Pont-l'eveque kommer det en god ost!

De andra dagarna dokumentrerade jag inte, eftersom jag satt vid min dator eller i köket och gjorde alla mina läxor som jag hade fått att göra över lovet. Det blev dock en till shoppingrunda inriktad på skor den sista dagen, men det var inte så spännande det. Men jag hittade ett par skor, yay! De får ni se en annan dag.

För övrigt hade jag två "Bac blanc" idag, en i naturämnena och en i franska. Det är alltså ett stort övningsprov inför den riktiga baccen som är i slutet av året. Jag vet inte alls om jag skrev något rätt, men det var ganska intressant att sitta och skriva franska i 4 timmar. Inte roligt, men intressant.

Nu ska jag skriva en short-story på engelska som ska vara klar imorgon, weho!

Puss!



PARIS is the place to be, del 2

Hej! Nu så, här ska ni få en liten uppdatering om vad jag gjorde i Paris på lovet!



En mycket spännande tågresa.


Den äldsta värdsystern Marie följde med mig ut på första shoppingrundan i Paris på tisdagseftermiddagen.


Nu förstår jag varför människor har sagt NJOOT till mig varje gång nån hör att jag är svensk!


Hit tog jag pendeltåget, till den lilla förorten Le Raincy nordöst om Paris.


Onsdags shoppingtur med den andra värdsystern Camille. Vi tog metron till Bastille och strosade runt i Marais-kvarteret.


En opera.


Väldigt hurtiga poliser, tydligen så går det fortare att fånga tjyvarna med de där, men jag vet inte om det stämmer...


Place des Vosges.

Vi hoppade in på en liten utställning om den här bankens historia, bara sådär spontant. Det var inte jättespännande, men lite fina saker fanns det.


Les Archives, där alla viktiga papper bor.


Paris Hôtel de ville.


Smågator i quartier Latin med massor av neonskyltar och små restauranger.


Jag måste ju ta ett kort bara för att visa att jag har varit där när jag ändå går förbi det.


Nu blir det inget mer för ikväll, för nu måste jag gå och sova. Jag ska fixa en uppföljare en annan dag, kanske på fredag, för då är jag ledig!

Puss och gonatt!

PS. nu har jag det jättevarmt och mysigt i mitt rum, för jag har fått en värmefläkt! den låter förfärligt, men om jag ställer den på en tröja så blir det bättre, och jag kör den på maxhastighet hela kvällen så är det alldeles lagom varmt när jag ska sova. Kalasbra!

life is a roller coaster

Jag HATAR det franska skolsystemet! Å nej, ni kommer att ha LOV, då måste ni ju ha alla läxor som man normalt får på den tiden, plus lite extra eftersom ni har LOV och jättemycket tid över till att göra dem! Å nej, ni hade LOV och missade läx-tiden, så den måste ni ju ta igen! Å nej, ni kommer missa en skoldag för att lärarna är upptagna med annat, den måste ni ju ta igen!

Jag saknar det svenska skolsystemet...

 

Jag hade en dålig dag igår, men internet funkade inte då, så ni får lite deprimerande klagomål i efterhand.

-------------------------------

Idag var en bättre dag. Jag behövde inte sitta och skriva någon läxa i två timmar trots allt, för jag har inte någon tyska längre! (det är nog det bästa valet jag gjort hittills) och så har jag pratat med värdfamiljen om lite besök! Så alla som är berörda av detta kalasbraiga evenemang, preliminärboka detta i era kalendrar:

 

Pappafamiljen:  6/7 april-11/12 april (detta måste ni meddela SNARAST!)

 

Jacqueline: 12/13 april-15 april (när du kommer beror på när du kan och när pappafamiljen åker)

 

Mammafamiljen: 16-22 april

 

Hela familjekonstallationerna: ni måste börja kolla efter boende NUNUNU, för det är tyvärr inte bara jag som har lov när ni kommer, utan bland annat alla Parisare som vill spendera sin semester i tjusiga Deauville-Trouville. Därför kommer det vara ganska mycket folk här då och det mesta som går att bo i kommer att vara bebott...

 

Jacqueline: Familjen har okejat att du bor här i några dagar!!

 

Vad gäller alla så måste jag tyvärr få det godkänt av organisationen innan, för de är ganska petiga... Men jag tänker bestämma att allt kommer att funka, för det finns inga regler som säger att ni inte får hälsa på efter påsk!

 

VI SES I APRIL!!! :D

 

För att hävda min svenskhet så får ni en liten väderrapport också:

 

Igår var det urschligt och kallt och 9 grader ute och idag var det 19 grader och svag höstsol. 19 grader! I november! Jag är väldigt förvirrad och det är omöjligt att bestämma vad man ska ha för kläder. Men nu ösregnar det och blåser jättemycket. Imorgon kanske det är minusgrader, bara för att lixom...

 

Jag ska lägga upp lite bilder från min Paris-vistelse snart, men jag orkar inte just nu.

 

Gonatt!


RSS 2.0