Hej, jag lever

Hej!

Jag har det fortfarande bra här och jag har varit väldigt förvirrad den här veckan. Från att ha varit höstigt och regnigt och iskallt de två första veckorna här, har det nu växlat till att vara strålande sol och 30 grader varje dag. Lite jobbigt, men väldigt skönt såklart.
Skolan och språket går bättre och bättre, familjen är trevlig.

I helgen ska jag till Caen för en återträff med YFU-människorna som är i det här området. Det lär inte bli nån jättestor samling, eftersom vi är 4 stycken. Men det ska bli trevligt att träffa dem och höra hur det går för dem!

Här kommer äntligen massor av bilder på interiören av huset och lite diverse andra blider som kan vara roliga för er att se!


Så här ser det ut när man går in i hallen. Där är jag i spegeln!Hallen sedd från andra hållet


En liten korridor med toaletter (till höger från hallen, bakom kapphängaren)


Korridor till vänster från hallen, rakt fram till köket och till höger ...


En annan hall! Dörren rakt fram leder ut till trädgården.


Köket!


Köket igen


Tillbaka i stora hallen, dörren här (till vänster) leder in till ett stryk-dator-allmänt-rum.


Om man svänger höger från den stora hallen kommer man in i salongen med TVn och en soffgrupp


Och om man fortsätter rakt fram kommer man in i nästa salong, med biljardbord och ett matbord. Där äter vi oftast när vi har gäster. De vita glasdörrarna rakt fram leder in till ett kontor.


Ute i stora hallen än en gång, och nu ska vi upp för trappan!


Om man tar höger vid första avsatsen och går upp här, kommer man till Simons rum (han som är i USA), Maries gamla rum, ett gästrum, ett förråd och Maries nya badrum. Hela den här delen av huset är väldigt rörig, för badrummet håller på att byggas om, så det står hinkar och stegar och borrar och massor av diverse andra bygg-grejer i alla rummen.


Om man iställer tar vänster vid avsatsen kommer man upp här!Maries rum, direkt till höger efter trappen.


Korridoren som leder till Claudine och Thierrys rum, badrum, toalett, Mathieus rum samt dörren längst bort rakt fram, Antoines rum.


Och om man tar till vänster direkt efter trappen kommer man in här: Mitt rum!


Min säng och mitt lilla tvättställ bakom skynket till höger.


Min garderob och mitt skrivbord

Utsikten från mitt fönster, över grillplatsen, en liten samling utemöbler till vänster och kanten av den stora uteplatsen under tak till höger.

Katten gillar att hänga i mitt rum. Jag tror att jag klappar den lite för mycket och ofta.


Baksidan av huset (sett från trädgården alltså). Det fönstret som skymtar fram bakom takkanten är mitt!


Två av de fyra(!) bilar som familjen har. Bakom syns lekställningen, någon sorts grusplan, en stor gräsmatta och växthuset.


Poolen!

Det var allt för nu.

Puss och gonatt!

Exotiska delikatesser (?)

Häj!

 

Nu ska ni minsann få en rejäl uppdatering om vad jag gör på dagarna och hur det SER UT HÄR!

 

Jag har nu gått drygt två veckor i skolan och jag har läxor nästan varje dag. Men det är ganska okej, än så länge kan jag skylla på att jag inte förstår nånting och slipper då göra läxorna. De flesta av lärarna är snälla och inte alls som jag har hört att franska lärare ska vara (stränga!). En del lärare är dock väldigt trångsynta och kan inte för allt i världen tänka sig att de har fel och jag har rätt.

 

Lektionen SVT en anglais (naturkunskap på engelska) är min favoritlektion! Jag sitter och småler hela tiden på de lektionerna. När läraren inte kan ett ord (vilket händer väldigt ofta) frågar hon eleverna eller säger det på franska. Och allting går otroligt långsamt, för lektionen är även en engelskalektion för eleverna och läraren rättar dem precis hela tiden när de ska förklara något och säger fel, och det blir då en hel genomgång om vad de skulle sagt istället.

Annars är det bra i skolan, de flesta människorna är trevliga och det är bara lite svårt ibland, men jag får oftast hjälp av nån vänlig själ.

 

Familjen är supertrevlig! De har haft några vänner här över helgen som är himlans trevliga också.

I helgen har jag för första gången smakat ostron. Det var slemmigt och inte så gott. Jag har även smakat sniglar häromdagen. Det smakade bättre än ostronen men var inte heller så gott, tyvärr. Men annars är maten oftast god och jag får kakor och ost varje dag. Jag kommer rulla hem härifrån.

 

Språket går bättre och bättre och de rättar mig när jag säger fel, vilket är jättebra. Jag tycker själv att jag är jättemycket bättre än vad jag var för två veckor sen och det betyder ju att det går framåt iallafall.

 

Alltså, bilder! Här kommer lite smakprov på vad jag ser varje dag:

 

Vyn från mitt rum

Vägen som leder till havet

Jag och marie och hunden var på björnbärs-promenad, och det här tyckte jag så ganska fantastiskt ut.

Havet!

Ganska tufft, eller hur?

Här plockar jag lite björnbär, hej hej.

Marie och hunden.

 

Det blev lite utomhus-bilder, ni får se huset och insidan en annan dag.

 

Puss och kram!


info om det mesta som är bra att ha

Adress till huset:

Felicia
chez LARCHER

29 Route d'honfleur
14360 Trouville
France


Min mailadress om ni inte har den:

felicia.m.forsgren@hotmail.com

Mitt franska telefonnummer (UPPDATERAT!):

+33 6 88 55 72 77

Telefontider (tag med i beräkningen att jag inte har telefonen med mig/på hela tiden. Om jag inte svarar, försök igen senare:
Vardagar - efter 17.00
Helger - när som helst


Skypenamn (som Sofia så bra påpekade att jag inte hade skrivit ner):

flisan_21


Internet är faktiskt riktigt bra här, så skype fungerar alldeles utmärkt!


Beskrivning till hur ni kan se var jag bor på google maps:

sök på avenue de la mer, trouville-sur-mer. Då ser du att det står Hennequeville i närheten av det. Följ Avenue de la mer lite söderut, tills korsningen Avenue de la mer/Route d'honfleur (D513). Det huset i norra hörnet med pool, där bor jag!
Jag vet att ni är avundsjuka.


Så, nu har ni inga ursäkter till att inte skicka fina kärleksbrev till mig!

Äntligen!

Ursäkta dålig uppdatering än en gång, men jag har varken haft tid eller lust eller internet.

Och jag vet att jag är sådär två veckor efter uppdateringsmässigt, men jag ska bara berätta om den fjärde dagen som jag var här. Efter det ska ni få höra om mitt liv i allmänhet samt se massor av bilder på mina hoods och diverse annat, för nu har kamerasladden kommit hit som genom trolleri!

 

Dag 4.

Första dagen hos familjen var utmärkt, om än lite spänd och nervös från min sida. Sov lite lagom till 10,  åt frukost och tittade på när de försökte få ner katten från ett träd. Sen begav vi oss ner till Trouville, för det var marknad där! Det är det förresten varje söndags- och onsdagseftermiddag. Det fanns MASSOR av saker där - jeans, väskor, ost och fisk, för att nämna några. Och det var inte något halvdant inte utan riktigt tjusiga saker. En anledning till att var det så väldigt mycket just den dagen var för att hela stan var full av amerikanska turister som skulle gå på den amerikanska filmfestivalen i Deauville.

Efter att ha trängts med folk och tittat på levande räkor så åkte vi hem och åt lunch. Maten är för det mesta väldigt god här, för alla i familjen är bra på att laga mat; Mathieu (en av bröderna) har gått på kockskola ett tag och gjort praktik på ett superfancy hotell i Deauville, och resten tycker mycket om att laga mat. Den här dagen fick vi kyckling, haricots verts, potatis, bröd (såklart) och ost! Och till efterrätt var det hemgjord fondant au chocolat!

Ägnade sen en stund till att förgäves försöka få internet att fungera, och sen fick jag lite filmer på franska av Mathieu, vilket är jättebra träning för mig. Jag och Marie bestämde oss för att kolla på Kalle och Chokladfabriken! Den är bättre på engelska.

Eftersom jag är i Frankrike så är det varmt på kvällen även i början av september, så vi badade en lång stund i poolen, och kollade sen på lite fransk TV till det var middag vid 8. Det var gott. Jag var supertrött och ville inte gå runt som en zombie första dagen i skolan, så jag gick och la mig lagom tidigt.

 

Puss!

 

Här får ni också lite bilder att roa er med som egentligen skulle ha varit med i första inlägget:


någonstans över norra Frankrike

Någonstans över norra Frankrike

 

Om man tittar noga i mitten av bilden kan man se Eiffeltornet!

Om du tittar noga ser du Eiffeltornet!

Vyn från vårt hotellrum

Vyn från vårt hotellrum


Alla svenskar som är lite lagom

Alla svenskar är lagom

 

Finskor!

Finskor!

 

Jag vill också bo i Paris och ha picknick vid floden

Jag vill också bo i Paris och ha picknick vid floden


Notre Dame

Notre DameSvenska Desirée och en schweiziska

Svenska Desiree och en schweiziska

 

Tyskor (hon i mitten min rumskompis Sophie)

Tyskor! (hon i mitten min rumskompis Sophie)

 


Ingen rast, ingen ro

HEJ!
Nu blir det lite mer tillbakablickar, på den tredje dagen i Frankriket.

Alltså:


Dag 3.

Efter att ha sovit betydligt färre timmar än natten innan gick jag upp för att gå till samlingen. Det var sista dagen och vi skulle samlas en sista gång i våra grupper. För att avsluta grupp-arbetet så gick vi ut och lekte lite.

Sen samlades vi istället regions-vis, för att prata om vad som är speciellt med just den delen av Frankrike. Vi var bara fyra stycken som skulle till mitt område, och vi som skulle dit är inte ens i närheten av varandra. Menmen, sånt är livet.

Efter att ha pratat om ost och cider samlades vi igen allihopa för att prata lite och leka en sista lek. Sen var det gruppfoto, och sen skulle alla säga hejdå till alla. Det blev ett enda stort hejdå-good luck-bonne année-kindpussande och kramande. Och sen började alla ge sig iväg.

För min del blev det att äta lunch och vänta i nån timme tillsammans med några andra. Alla andra skickades iväg med minibussliknande bilar, men det var bara jag och en tysk som skulle till samma station, så vi fick privatskjuts av en ledare. Himlans trevligt var det att åka genom hela Paris (det var det verkligen) och titta ut på det fina vädret. Men det var lite för varmt med 30 grader. Så kom vi fram till Gare st. Lazar från vilken vårt tåg skulle gå. Vi fick våra biljetter, hoppade på tåget lätt och smidigt med våra 30 kilos resväskor och så bar det iväg.

Som tur var fanns det AC på tåget, och jag sov gott även där. Så gott att jag nästan höll på att missa min station. Men det gjorde jag inte! Och på stationen i staden Lisieux väntade Claudine och Marie Larcher (värdmamma och –syster)! De var väldigt trevliga och berömde min franska alldeles för mycket.

Så åkte vi till huset där jag ska tillbringa de följande 10 månaderna. Det är GIGANTISKT. Det är salonger och korridorer och hela köret (bilder kommer när sladden kommer). Efter en rundtur fick jag installera mig i mitt rum. Det är trevligt och blått med en liten egen tvättvrå.

När resten av hushållet hade återvänt från en fotbollsmatch fick jag hälsa på dem också;

Simon, Mathieu, Antoine och Thierry (16, 19, 21, värdpappa). De var väldigt trevliga de med. Och kvällen till ära gick vi ut och åt på restaurang. Det var mycket och gott och jag höll bara på att somna lite hela tiden.

Sen kom vi hem och jag fick äntligen sova!


Och det ska jag göra nu med, skola imorron vetni!

Så det får vara nog för nu, det här håller er nog upptagna ett bra tag.

Franska pussar!
Lalalala

Tjenatjena hejhejhej!

Jag har inte haft tillgång till internet de senaste dagarna/inte haft någon som helst tid över. Därför har jag inte kunnat berätta att jag har det helt totalt jättebra här just nu. Det här kommer bli ett långt inlägg om de 2 första dagarna i Frankrike (mer kommer sen, jag orkar inte fixa det nu), men ni får tänka er det som 2 stycken separata istället, så känns det inte så långt. Jag har skrivit ner lite kort om dagarna när jag har haft lite lite tid över för att komma ihåg allt jag har gjort.

Alltså:

 

Dag 1.

Jag är i Paris!

Efter att ha sagt hejdå till delar av familjen gick jag glatt till min gate och väntade på att få gå på planet. Jag hade fortfarande inte förstått att jag faktiskt inte kommer hem till Sverige igen om en vecka eller så. Det var väldigt fint väder hela dagen.

Jag sov gott på flyget, mötte några fler svenskar på flygplatsen och mötte också organisationen och fler människor från olika delar av världen. Efter att ha väntat på eftersläntrare i en timme gick vi i alla fall till bussen som tog oss till Paris!

Sen fick vi namnlappar och lunch. Jag kan meddela att lunchen inte var så spännande även om det var både förrätt och efterrätt. Efter lunchen var det upprop. Ganska spännande att höra fransoser försöka uttala alla diverse konstiga namn från hela världen. När det äntligen var klart blev vi uppropade och fick gå till våra rum. De ser inte speciellt spännande ut. MEN, man ser Eiffeltornet.

Först trodde jag att jag skulle få ett helt stort rum för mig själv, men alldeles nyss kom det in en tyska som också ska sova här. Hon verkar trevlig, men det märks att alla har rest hela dagen och inte är vana vid språket etc, för alla är galet trötta. Nu ska vi snart samlas för att göra något.

Det vi fick göra på dagarna var att sitta i olika grupper och prata om förväntningar, förhoppningar och farhågor. Vi fick klippa och klistra ihop plancher om det vi var rädda för och det vi hoppades, träna på att hälsa på alla med ”la bise” (kindpussarna), veta att skolan är jättesvår och vi fick välja olika bilder och prata kring dem. Detta är bara några exempel på vad vi fick göra i våra grupper. Efter att ha lekt lite på kvällen och ätit middag gick majoriteten av alla och hämtade sina datorer/telefoner och satte sig i lobbyn för att rapportera hem till vänner och familj, för där fanns det internet. Så även jag, men bara för att säga att jag levde (på facebook, såklart). Jag skyndade mig att göra det för att inte behöva väcka min rumskompis när jag kom tillbaka. Vid halv nio var jag klar och skyndade mig upp och somnade som en stock kvart i nio.


Dag 2.

Efter att ha sovit 11 timmar gick vi upp och åt frukost. Inget spännande att rapportera därifrån. Sen, samling. Ledarna höll i en väldigt fin morgongympa. Efter att ha pratat lite blev vi ivägskickade till våra grupp-rum, där vi fortsatte med liknande saker som tidigare. Vi hade lite pauser mellan de olika momenten och de ägnade man åt att socialisera sig med alla olika människor från HELA världen, nästan. Efter ännu en spännande lunch fick vi faktiskt gå ut (för första gången) och leka. Det var roligt, förutom att det var jättevarmt inne och ännu varmare ute.

Sedan berättade de för oss att på kvällen skulle det vara någon form av överraskning. Så, efter middagen fick vi alla samlas i lobbyn för att vänta på bussar som skulle komma. Sen hoppade vi på dem och åkte in till mitten av Paris! Vi skulle nämligen få åka lite båt på floden. Det var superfint med alla olika stora Parisiska byggnader och parisare som satt på kajen längs hela floden och vinkade.

 

Det var tänkt att jag skulle ha lagt in lite bilder här och där för att göra det något roligare, men man kan inte komma ihåg allt. Så kamerasladden är för tillfället i Sverige...

 

Franska pussar!


Flaxflaxflax #2

Nu ni! Om exakt 7 timmar flyger jag iväg till Det Främmande Landet. Jag har förhoppningsvis sagt ordentligt hejdå till alla människor jag vill och annars får jag säga det över internet. Nu måste jag sova för att orka gå upp och inte missa flyget, för det vore ju jobbigt om jag gjorde det.

Puss och kram

RSS 2.0